Gerinc

Gerinc

A GERINC
(Metafizikai jelentése és problémái)

Szimbolikája – a fentet és lentét összekötő világ poláris tengelye: a gyökerek az Anyaföldnél, a feje az Égi Atyánál. Ez egy amortizátor, az életünk rugalmas támaszát, az igazságosság mértékét, a tartás tudását, az éberré válásnak, az ember fejlődésének helyét, a KUNDALINI hazáját ( ezotériában szellemi, lelki és kozmikus -világűri) energiát jelenti.

Rendeltetetése: a mozgékonyság, rugalmasság, testtartás biztosítása, az életcsapásainak visszaverése, a létterheléseinek elviselése, a fej hordozása. A gerinc a kifejezés szerve: kiegyenesedik, görbül. Ez a szellemi pozíció demonstrálása: “beállni a pózba”, magasan és büszkén hordani a fejet”, térdről emelkedni és kiegyenesedni, vagyis az Istenhez hasonulni.

A gerincoszlop 5 szakaszt alakító 33 csigolyából áll: nyaki, háti, deréktáji, keresztcsonti, ágyéki.

A gerinc ferdülése ( szkoliózis) – az élet támogatásának érzékelésének a képtelensége, bizalmatlanság az élettel szemben, a teljesség érzékelésének hiánya, a félelem, az elavult, túlhaladott ideák (eszmék, gondolatok) meghagyásának próbálkozásai, hiányzik a bátorság annak az elismeréséhez, hogy nincs igazunk.

Ha szenvednek a NYAKI CSIGOLYÁK: C1 – félelem, félszegség, zavartság, menekülne az élettől, mások értékítélettől függ, végét nem érő mentális fecsegés; C2 – semmit sem akar tudni és érteni sem, határozatlanság, háborgás, sértődés, bűntudat, az életegyensúly hiánya, a bölcsesség tagadása, szellemiségének megtagadása; C3 – félelem, bűntudat, gyötrelem (kínlódás), határozatlanság, magára veszi mások felelősséget, bűneit; C4; – bűntudat, elfojtott harag, eltitkolt érzések, ki nem sírt könnyek; C5 – félelem, gúnyolódások és megaláztatások, önkifejezéstől való félelem, úgy érzi, mintha a vállakon nagy tehér lenne, a jónak tagadása; C6 – a nagy teher érzékelése, túlterhelés, ellenállás, rugalmasság hiánya; C7 – zavartság, harag, tehetetlenség érzése, nem képes valamit elérni.

A GERINC MELLKASI SZAKASZA – háti csigolyák: Th1 – fél az élettől, úgy érzi, hogy túl sok olyan dolog van, amivel meg kell birkózni. Nem képes mindezzel megbirkózni, elzárkózik az élettől Th2. – félelem, fajdalom, lelki sérülései miatt nem kíván érezni, “kikapcsolja a szívét”; Th3 – belső káosz, régi mély sebek, képtelen az adekvát kommunikációra; Th4 – keserűség, mások hibáztatásával magát igazolja, ítélet; Th5 – nem engedi, hogy emóciói nyilvánuljanak meg, halmozza a dühét; Th6 – haragszik az életre, halmozza a negatív emóciókat, fél a jövőtől, állandóan nyugtalankodik, hiányzik az önmaga szeretete; Th7 – az életélvezetét elutasítja , őrzi a régi fájdalmat; Th8 – a kudarc rögeszméje, a javának tudat alatt ellenáll; Th9 – úgy érzi, hogy az élet alátesz, nem igazolja az elvárásait, másokat vádolja a kudarcai miatt, áldozatnak érzi önmagát; Th1O – nem vállalja a felelősséget és a kezdeményezést, (úgy érzi, hogy neki fel kell áldoznia önmagát ) kényszeráldozat érzése van; Th11 – önmaga leértékelése, a kapcsolatteremtéstől való félelem; Th12 – életére való jogának elutasítása, veszély ,bizonytalanság érzete, szeretettől való félelem, “bárminek az emésztésének” képtelensége. A hatodik háti csigolyától tizenkettedik csigolyáig helyezkedik a bűntudattal és mások hibáztatásával kapcsolatos félelem. Ez a tipikus stressz – attól félek, hogy engem hibáztatnak.

ÁGYÉKI CSIGOLYÁK: L1 – a veszélyérzet hiánya, a szeretet utáni sírás és szükség van arra, hogy egyedül legyen; L2 – a gyermek korban elviselt fájdalmát nem képes elfelejteni, a kiutat nem látja; L3 – szexuális gyalázás, rossz bánásmód szexuális talajon, bűntudat, öngyűlölet; L4 – a szexualitás elutasítása, lemondás a szexről, tehetetlenség érzése, a karjer féltése, a pénzügyi stabilitás hiányérzete L5; – a biztonság érzésének hiánya, kommunikációs nehézségek, harag, az élvezet elfogadásának képtelensége.

KERESZTCSONT: az erő, hatalom hiánya, a régi hajthatatlan harag őrzése.

FARKCSONT: egyensúlyhiány, makacskodik mindenben, makacsul kitart a régi fajdalom mellett, önvád. Tipikus stressz – fél az anyagi problémáktól. Az ember, akinek a farkcsont tájékon probléma van, szabály szerint, fél a haláltól és a halál utáni élettől.

Minden jellegű félelem gátolja vagy teljesen, leblokkolja az akaraterőt vagy élni akarást. Halmozódott félelem kiváltja az ember ügyetlenségét, értetlenségét, leleményesség vesztését, képtelenségét, lehetetlenségét, nem találja fel magát, stb., És ha ez állandóan ismétlődik, akkor átalakul nem akarássá. A képesség hiánya még csak félelmét jelent, a nem akarás, pedig már dühös rosszindulatot.

A csigolyák a sok izomból álló hátat tartják. Az ember a gerincre gondol, amikor a hátfájásra panaszkodik. Ha a fajdalom a hát felső részében (a nyak és deréktáj közötti részében) jelenik meg, akkor a bizonytalanságra, érzelmi instabilitásra utal. Az ilyen ember számára fontos azt tenni, ami megadja neki a biztonságot. Ő úgy érzi, hogy öt ezért szeretik és ö is, megnyilvánítja a szeretetét mások felé azzal, hogy tesz a számukra valamit. Azon kívül a hátfájás arra utalhat, hogy az ember tudat alatt okot keres, hogy ne kelljen végeznie valamilyen munkát, mivel fél attól, hogy nem kap segítséget, ha azt látják majd, hogy egyedül is kiválóan boldogul. Mindez azt jelenti, hogy az ember túl sokat elvár másoktól. És amikor az elvárásai nem igazolódnak, úgy érzi, hogy mindent az ö vállára (a hátára) raktak rá. Az ilyen ember nehezen fejezi ki a vágyait és igényeit, de amikor már elhatározza, hogy megtegye, elutasítják (pont azért, mert annyira fél hogy megkapja), és akkor még rosszabbul lesz, a hátfájás erősödik.

Akkor is jelentkezik a hátában a fájdalom, amikor az ember azt hiszi, hogy valami történik a háta mögött. A fajdalom mindig annak a jelzése, hogy valami nincs rendben. Kérdezd önmagadtól, mit is üzen a számodra a fajdalom. Talán azt, hogy tévedsz, amikor azt hiszed, hogy a többi ember boldogsága csak is tőled függ? Senki sem tiltja neked, hogy az emberek számára hasznos és kellemes dolgokat tegyed, de szükséges a motiváció (indíték)! Mindent szeretettel kell tenni – egyszerűen szívesen tedd, nem bemutatóra, nem demonstratívé, nem azért, hogy észrevegyék, hogy milyen jó vagy, megdicsérjenek, és nem a bizonyítási vágy miatt magadnak vagy másoknak. És nem szükséges megkísérelni, hogy az egész emberiség számára támasszá váljál. Ugyancsak fel kell ismerni, hogy az embereknek joguk van másképpen gondolni, nem úgy, ahogy te gondolod azt és egyáltalán nem kötelesek azt tenni, amit elvárod tőlük. Gondolkozz azon, hogy ők szeretnek téged, de az ö szeretetük nem nyilvánulhat meg úgy, ahogy te kívánod. Ebben az esetben próbáld tudtukra adni, hogy mit kívánsz, és mondd nekik, hogy mit tegyenek, hogy érezd a szeretetüket. Majd valamikor érezni fogod eléggé magabiztosabbnak magad ahhoz, hogy ne legyen szükséged erre.

A fájdalom a hát alsó szakaszában a szegénységtől és a kedvezőtlen anyagi helyzettől való félelemmel kapcsolatos. Mivel a hát az ember egész testét tartja, így benne levő minden fájdalom a bizonytalanság érzetéről, a támogatás hiányáról szól. A hát medence tájéki része a birtokolni szférával kapcsolatos (az anyagi javakkal, munkával, pénzzel, partnerrel, gyermekekkel, házzal, diplomával stb.). Mindezzel az ember szeretne rendelkezni, hogy magabiztosabbnak érezhesse magát, de még magának sem meri bevallani ezt. Eredményeként, kénytelen egyedül tenni mindent, a hátára venni. Az ilyen ember nagyon aktív, mivel tudat alatt fél a szegénységtől és azt hiszi, hogy a jólétének az érzékelése első sorban az anyagi javaktól függ. Szabály szerint nem szeret hozzáfordulni másokhoz segítségért, de amikor mégis megteszi azt és elutasítják a kérését, kellemetlenül érzi magát, és a hátfájás erősödik. Mit lehet itt tenni. Hogyan dolgozzunk egy ilyen problémával? Mindennek előtt, fel kell ismerni (tudatosítani kell), hogy jogod van birtokolni, rendelkezni az anyagi javakkal és élvezni azokat és minden egyebet, vagy is mindazt, amitől benned erősödik az önbizalom. A te életed ettől sokkal kellemesebb lesz. Idővel, amikor az önbizalmad erősebbe válik. Akkor ez már nem függ kizárólagosan holmi anyagi javak birtoklásától. És ha azt hiszed, hogy senkit nem érdekel, hogy mi van veled, tudd meg, hogy ez nem így van. Egyszerűen nem jól nyilvánítod az igényeidet és a vágyaidat, vagy egyáltalán nem nyilvánítod azokat, és ezért mások nem tudnak róluk. Légy aktívabb, ne szégyenkezz, de emellett ne légy tolakodó sem, ismerd a mértéket és a helyzet adta határait. Tudnod kell, hogy mások aligha azonnal fognak rohanni a segítségedre. Hiszen nem mindig meg lehet érteni mások igényeit. Mások, lehet, hogy kevésbe igénylik a birtoklást. Minden esetre, ha megengeded magadnak azt, hogy legyenek igényeid, könnyebb lesz elmagyarázni azokat másoknak.

Ha az ember fájdalmat erez a keresztcsont tájékán, el kell engednie a félelmeit, amelyek azzal kapcsolatosak, hogy fél, hogy elveszítheti a szabadságát csupán a miatt, ha segít másokon. Hiszen a véleménye is téves lehet. Igyekezni kell először objektíven értékelni a lehetőségeidet, meg kell magyarázni azokat a hozzád segítségedért forduló embernek, és tudatosan cselekedj. Ne félj attól, hogy kihasználnak vagy bolondot, csinálnak belőled (hoppon maradsz). De ha semmit sem adsz, akkor semmit sem kapsz. Ha a félelem a túléléssel kapcsolatos, próbálj megérteni: csak egy részed belőled hisz abban, hogy nem vagy képes egyedül túlélni. Valójában neked, mint bárki másnak, mindened megvan a túléléshez.

Sok ember számára a legnagyobb félelem –„engem nem szeretnek” nevű félelem. Ez a félelem leblokkolja a fejet, a nyakat, vállakat, vállövet, hátat harmadik háti csigolyáig és minden megbetegedést ezen területen kiválthatja. Ezen kívül minden pszichikai megbetegedést és zavarai is az egyensúlytalansági állapottól ( lelki és pszichikai ), a kontrollmentes esztelen viselkedés, a morál és a viselkedés normáinak elutasítása, az emlékező képesség zavara úgy fiataloknál mint ahogy időseknél is, közönyösség és önmaga és mások semmibevevése, a kiúttalanság érzése, az értelmetlenség, apátia, makacsság, bizalmatlanság ( hitetlenség a jóban), túlzott elvárások és ridegség, a saját valószínű hibák teljes tagadása, mindez a pszichikai zavar sokasága egyre halmozódik és betegséggé válik.

Annál az embernél, aki szabadul az ” engem nem szeretnek” nevű félelemtől, kitárul a szelleme, és látni kezdi az élet igazságát, megindul a jónak és a rossznak látása az igazi összefüggéseiben. Akkor az élet érthetővé válik, és megajándékozza az embert az igazi lelki nyugalommal. Az ilyen ember életébe belép A SZERETET.

Vélemény, hozzászólás?