Légzés mint gyógyszer

Légzés mint gyógyszer

A légzés és az élet elválaszthatatlan egymástól. Születésekor az ember megteszi az első belégzést, és az utolsó kilégzéssel hal meg. Ha nem gondolunk bele, úgy tűnik a légzés nagyon egyszerű: belégzés, kilégzés, másodpercnyi légzésszünet és újra belégzés és kilégzés… Valójában a légzés tartja fenn a legösszetettebb életfolyamatokat a szervezetünkben. Ezért, ezt mélyen felismerve, kijelenthetjük, hogy azon dolgok között, amiket az életünkben teszünk, a légzés egyedülállóan és kiemelkedően fontos.

Amikor a légzésre gondolunk, a létünk legelső forrásához térünk vissza. A helyes légzés nélkül nincs teljes értékű és egészséges élet. Az ember élelem nélkül 40, sőt 60 napig is képes elélni, víz nélkül 7-8 napig, levegő nélkül nem képes még három percig sem elélni, különösen, ha nincs edzésben.

Születésünktől fogva automatikusan, meghatározott ritmusban lélegzünk. Ha ez a ritmus helyes, kiegyensúlyozott, és maga a légzés mérsékelten mély, amely érinti a has és a mellkas különböző izmait is, és a rekeszizom is aktív mozgásban van, akkor a tüdő elegendő térfogatban ventilálódik, és az ember egészséges. De, ha a légzés ritmusa helytelen, ez átterjed az egész szervezetre és a különböző rendszerek és szervek működésében zavart vált ki. Éppen ezért fontos megtanulni a helyes légzést. Rendszeresen gyakorolva a helyes légzést automatikusan elindíthatjuk a szervezet önszabályozásának, öngyógyulásának folyamatait.

A keleti vallástanok és az egészségre irányuló gyakorlatok többségében a légzés tudománya beletartozott az életfilozófia alapvető princípiumaiba egészen az ősidők óta. A keleti ezoterikusok azt mondták: „Ismerd meg a légzést, és megismered az Istent!”. A titkos ismeretek közül a légzéstudományt tartották az egyik legfontosabbnak és legnehezebben megtanulhatónak, mivel megfigyelőképességet, következetességet és türelmet igényelt.

Ahhoz, hogy az ember meg tanuljon helyesen lélegezni, fel kell ismernie a testében az érzések élményét, tájékozódnia kell ezekben, meg kell tanulnia érzékelni azt, hogy hogyan bontakozik ki a légzés „aktusa” a szervezetében, hogyan oszlik el, mi aktivizálja a légzést stb. Csak hosszú ideig tartó, rendszeres gyakorlás teszi lehetővé a légzés irányításának megtanulását. Speciális légzéstechnikák sokasága létezik: ősiek, mint amilyen a pránajáma a jogában, a Chi Kung rendszer, és modernebb technikák, mint amilyen a Rebirthing, a Cholotrop légzés, és a Szabad Légzés is, amely az első két fajta légzés alapján jött létre, a VIVATION technika, Szam Cson Do légzésrendszere, Pem Grout módszere, Butejko módszerei, Sztrelnikova paradox légzés módszere, Norbekov módszere stb. Különböző fajta légzéseket használva, csodálatos eredmény érhető el a szervezet gyógyulásában, megfiatalításában.

A légzés tudományának megértését nehezíti, hogy a légzés alapján valósul meg minden életfolyamat az emberi szervezetben, a pszichikai is. Ismert dolog, hogy a szervezet tisztulása 70%-ban a légzés által valósul meg, éppen azért annak aktivizálása a szervezet jelentős méregtelenítéséhez vezet. A légzés sokkal többrétűbb funkció, mint egyszerűen a gáz homeosztázisának megvalósítása a szervezetben. A légzés jellemzi az ember viselkedését is. Amikor az ember ellazult, akkor a légzése lassú és nyugodt, amikor izgul, vagy szorong, akkor a légzése gyakori és mély.

Ahhoz, hogy hozzálássunk a légzésünkkel kapcsolatos munkához, elképzelést kell alkotnunk a légzés folyamatáról az emberi szervezetben. Három lépcsőben képzelhetjük el az ember légzését: a külső légzés, a vér általi gázszállítás, és a sejt légzése. Belégzéskor a levegő beáramlik az orrüregbe, felfelé emelkedik, majd ívszerűen leereszkedik az orrgarat üregébe, érintkezik a nyálkahártyával, közben felmelegszik és megtisztul a portól és a mikroszervezetektől. Ezután a levegő bekerül a garatba, majd a légcsőbe. A légcső szétágazódik a hörgőkre, kisebb bronhiolusokra, amelyek aktívan részt vesznek a kilégzésben. A megtisztult és a test hőmérsékletére melegített levegő az alveolusokba (léghólyagocskákba) kerül, ott elvegyül a korábbról ott maradt levegővel. Az alveolusok száma több mint 700 millió, ezeket a vér hajszálereinek hálózata fedi. Éppen az alveolusokban történik meg a gázcsere a külső levegő és vér között. Az átlagos felület, amelyen a gázcsere történik, körülbelül 90 négyzetméter. A levegő az alveolusokba a mellkas mozgásának és a tüdőtérfogat változásának köszönhetően kerül be. A légzés mozgásmechanizmusában részt vesz a rekeszizom és a bordaközi izmok is. Amikor a légzésünk nyugodt, az alveolusoknak csak egy része vesz részt a légzésben, a többi nyugalmi állapotban van. Azok csak izommunka végzésekor, erőltetett légzés esetén nyílnak ki, vagy a hegyekben, a ritka levegő szervezetre gyakorolt hatására.

Stressz esetén, különböző idült betegségeknél megváltozik a légzés rajzolata, mély és szapora légzés jelenik meg, emellett az ember elkezd szájjal lélegezni. Ennek eredményeképp a szervezetből kiürül a széndioxid, és ennek a hiánya a szervezetben a hörgők és az erek szűkületét váltja ki. Ez pedig az agy, a szív, a vesék, és más szervek oxigén-éhségéhez vezet, emelkedik a vérnyomás, és zavarok keletkeznek az anyagcserében. A továbbiakban minden a következő forgatókönyv szerint történik: a légzés mély és szapora, az ember levegőhiányt érzékel, és ez tovább erősödik, a betegség megállíthatatlanul halad előre. Ezekkel, a folyamatokkal még az Alcheimer kór is magyarázható: az idegsejtek oxigén-éhsége, az anyagcsere zavarral együtt, valamint az idegrendszer túlzottan izgatott állapota gyakorlatilag tönkreteszi az agy funkcióit és gyengíti az intellektust. Súlyosbítják ezt a szervezetben a mély és helytelen légzés által kiváltott zavarok, a rossz ökológia, a helytelen és kevés mozgással telített életmód, a túlterhelés, a mindennapos stressz, a túlzott gyógyszerfogyasztás is. Sajnos, pont emiatt nem csökken a betegek száma, és nem javul a betegek egészségi állapota. A civilizáció betegségeit nem lehet pusztán gyógyszerekkel gyógyítani. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell tanulnunk a helyes légzést.

Hogyan tudjuk meg, hogy helyesen lélegzünk-e? Kiderül a pulzus értekéből (a normális érték: 60-at üt percenként), a kilégzés utáni kontrolszünetből (akarattal történő légzés visszatartás) és közérzet alapján. Ha a nyugodt kilégzés utáni kontrolszünet (légzés visszatartás) kevesebb, mint 60 másodperc, akkor elmondható, hogy a légzés mély, és van valamilyen probléma az egészséggel, amely hozzásorolható a mély légzéses betegségek csoportjához. A 40 másodpercnél kisebb kontrolszünet az immunrendszer jelentős mértekben gyengült állapotára utal és semmiféle sportfoglalkozás, gyógyszeres készítmény, vitamin, étrend-kiegészítő nem változtatja meg az egészségi állapotot.

A legtöbb problémát az alvás alatti mély légzés jelenti, különösen, ha az ember a hátán alszik és közben horkol. A horkantások csúcsán légzésszünet következik be és ez már veszélyt jelent az életére nézve. Azok az emberek, akik mély légzésvétellel alszanak, reggel, ébredéskor fáradtak, fejfájással és rosszhangulatban ébrednek fel.

Sok egészségi probléma megszüntethető a helyes légzés különböző technikáinak segítségével. Ezek a módszerek veszélytelenek, hatékonyak, egyszerűek és segítségükkel rövid idő alatt megszüntethetőek a betegség legszembetűnőbb megnyilvánulásai: hörgi asztma esetén a megszüntethető a fulladási roham, megállítható a köhögés, csökkenthetőek a kifulladások, az allergiás megnyilvánulások, megkönnyíthető az orrlégzés. Ekcéma és pikkelysömör (pszoriázis) esetén megszüntethető a bőr viszketése. Rendszeres gyakorlás esetén erősen ható gyógyszerek használata nélkül megelőzhető e tünetek megnyilvánulása. De, természetesen, a légzési technikák alkalmazása az Ön választása, mely türelmet, akaraterőt, és önfegyelmet igényel. A sok légzés lényege nem is olyan bonyolult. Mindenek előtt rendbe kell hozni az orrlégzést, finoman csökkenteni a belégzés mélységét, gyakorolni a légzés visszatartását néhány másodpercig a belégzés mélységének növelése nélkül. Ha a légzés gyakorlása után a kontrol légzésszünet egyre nagyobb, akkor a betegségek napról napra, egyre gyorsabban megszűnnek. Ez azt jelenti, hogy Ön jó úton halad a gyógyulás felé és az élete minősége jelentősen javult.
Dr. Parusova Natalia

Vélemény, hozzászólás?