Masszázs

Masszázs

A MASSZÁZS TEREMTŐ EREJE

Akkor él teljes értékű és harmonikus életet az ember, ha a testét könnyednek és lazának érzi. A lelki folyamatokat mindig testi folyamatok is kísérik. Ami a testre hat, az a lelki folyamatokat is megváltoztatja: megszűnik a belső feszültség, a személy könnyedebbé válik, kellemes ellazulást érez és fesztelenebbül mozog. Nemcsak az érzékelés, de a gondolatok és a hangulat is változik. De nehéz elérni egy olyan testi állapotot, amelyben a testi érzeteken keresztül a lét harmóniáját, világosságát, csodálatos könnyedségét érezzük!

Figyelje meg önmagát és környezetét – ez az első fontos lépés ahhoz, hogy megértse, hogy megszokott mozgása, az egyes helyzetekben felvett testtartása milyen őszintén tanúskodik arról, hogy mennyire érzi magát jól vagy rosszul az élet egy adott szakaszában. Életünk során gyakran fel sem ismerjük, hogy mennyi feszültséget hordozzunk magunkban, és csak halmozzuk évekig.

Csoda-e, ha ez a nem tudatos feszültség fájdalmat hoz létre a hátunkban, a derekunkban, a lábunkban, ízületeinkben vagy egyéb testrészeinkben, hogy aztán teljesen váratlanul egy betegség valamilyen formáját öltse.

A testünk képes rá, hogy hosszú ideig különböző stresszeket és az indulatok visszatartását elviselje. Képes csaknem bármilyen helyzethez alkalmazkodni, ám a fiziológiailag helytelen helyzet miatt egyre jelentősebb feszültség halmozódik fel az izmokban és a szervekben! Az élet modern feltételei arra kényszerítik az embert, hogy mozgásszegény életmódot folytasson: sokat üljön a munkahelyén, a kocsiban, a számítógép, a televízió előtt, és ezek megváltoztatják természetes testtartását, scoliosist (gerinc oldalirányú ferdülése) váltanak ki a gerincben, előidézik a csípő, a váll, a nyak fájdalmait, valamint fejfájást. Naivan azt hisszük, hogy a gyógyszerek mindezt rendbe hozhatják. Naivan azt hisszük, hogy sportolással mindezt megszüntethető. Bármennyire is paradox, de a testterápiára szakosodott pszichoterapeuták állításai szerint ezek a tevékenységek csak erősítik a feszültséget és az elvárt hatás ellenkezője történik. Akkor viszont az a kérdés, hogy mi segíti elő a feszültség radikális megszüntetését, mi az, ami visszaadja a testnek a kezdetben meglévő könnyedségét és lazaságát? Talán nehéz elhinni, de például a gondolatai radikális változást idézhetnek elő az állapotában. Nem hiszi el? Akkor ellenőrizze most!

Végezze el a következő gyakorlatot. Ismert, hogy a kar kb. négy kiló súlyú. A súlya körülbelül 4 csomag cukornak felel meg. Gondoljon erre, és lassan emelje fel oldalirányba a karjait.

Ez a tevékenység körülbelül félpercig tartson. Ez idő alatt gondoljon a karjai súlyára. Tartsa a kezeit vízszintes helyzetben még fél percig, hogy jobban érzékelhesse nehézségüket, hiszen külön-külön a kezeiben 4-4 kiló cukor van! Lassan eressze le a kezeit. Írja le mit érzékelt a kezeiben! Rázza le ezt az érzést és jöjjön ki a képzeletbeli képből. Most pedig végezze el a következő gyakorlatot: a kezek lazán lógnak a test mellett. Képzelje el, hogy mindkét oldalán a kar és a mellkas közé odaszorult egy-egy léggömb. És egyszer csak mind a két léggömb egyszerre elszabadul onnan és könnyed lökésekkel elkezdik emelni az Ön karjait. A kezei már elérik a váll szintjét, és Ön érzi, ahogy a kéz alatt óvatosan mozognak könnyű léggömbök. Aztán a léggömbökből lassan eltávozik a levegő és a karok szép lassan leereszkednek a test mellé. Jegyezze meg a léggömbökhöz tartozó érzést a kezeiben, és írja le az észleléseit. Rázza le a kezeit. És most válaszoljon a kérdésemre: különbözik-e a második kézérzékelés az elsőtől? Ha igen, akkor mi az, ami hatott az érzékelésre? Hiszen mind a két esetben azonos volt a cselekvés, az érzékelés csak a gondolataitól függött, illetve a gondolatban megjelent képtől. Világos, hogy az izmok feszültséget és ellazulását csak a képzeletünk hozta létre. A nap folyamán nem vesszük észre, hogy mennyi feszültség gyülemlik fel bennünk különböző okokból: saját gondolataink, reakcióink a saját gondolatainkra vagy egy beszélgetésre, a körülöttünk levő emberek intonációjára. A testünk mindent megjegyez, a feszültséghez kapcsolódó szokásokat alakítunk ki, ez pedig előbb vagy utóbb feltétlenül megnyilvánul a közérzetünkben, egészségünkben. Az izomfeszültség kialakítja a belső lelki feszültség által létrehozott az úgy nevezett „izompáncélt”. Az izomfeszültség megköti azt az energiát, amelyet az ember valamilyen oknál fogva nem mer a számára kívánt irányban felhasználni, mint például a kapcsolatai fenntartására, a szakmai tevékenységben kifejtett alkotói szándékaira. Létrejön az ördögi kör: minél jobban bilincsben van az ember a teste, annál jobban lemerevedik lelkileg és fordítva. Külsőleg az ilyen páncél úgy néz ki, mintha az emberi bizonytalanság, sutaság tünete lenne, mintha a félelme lemerevítené őt, nehogy mások esetleg felfigyeljenek rá. Már nem éli meg az érzéseit, ami érzelmi pangáshoz vezet,mintha még élne, de már folyamatban lenne a holt zónába való áthelyezése. Ahogy egy könyv hőse mondta: „Sok ember még 25 éves korában meghal, csak éppen 85 évesen temetik el őket.”

A testet átfogó izompáncélnak hét szegmense van: a szem területe, a száj és az állkapcsok, a nyak, a mellkas, a rekeszizom, a has és a medence tájék. Fontos, hogy ismerje a test ezen részein a becsípődések és blokkok ellazítási módszereit, hogy kiszabadítsa a bennük megkötött indulatokat és pszichikai energiát.

Mostanában sokak számára elérhetőek a relaxáció különböző módszerei, a meditációs gyakorlatok, a hatha-joga, a csikung és más, a lélek és a test harmonizációjára irányuló keleti módszerek. Minden módszer több évi tanulást, helyes és rendszeres gyakorlást igényel. De nem minden ember tud időt szánni rá, vagy nincs elegendő akarat ereje ahhoz, hogy az ősi bölcsesség eme leckéit gyakorolja.

De van egy mindenki számára elérhető, speciális felkészülést és sok időt nem igénylő módszer. A módszernek sok fajtája létezik és ezek mindig is népszerűek voltak. Már biztosan ki is találták – ez a MASSZÁZS! A szakember ügyes kezei által az Ön teste szó szerint egy óra alatt megszabadul a megszokott, gyakran fel sem ismert feszültségtől, merevségtől és a fájdalomtól, és létrejön a várva várt eredmény, a gondolatok és izmok könnyedsége és a nyugalom. A masszázsnak több módszere is van, a választás az öné.

A szabványos, rövid ideig tartó 20 perces masszázs talán csak könnyű ellazulást és frissességet ad. A szakember általi masszázs a technikák sokaságával, nem szokványos megközelítéssel, sajátos kézjegyével tűnik ki. Határozottan érzékeli, hogy a teste szakember kezével érintkezik. A szakember úgy dolgozik, mint egy szobrász, az ön teste nem érez fájdalmat és szófogadóan, meghatározott ritmusban mozog, finoman vibrál, leadja minden rossz érzését és magasabb szintű pozitív minőségre tesz szert. Az ilyen masszázs után megtörténik az átalakulás mind a test, mind a pszichikum szintjén, jön a mély tisztaság és a világosság, csodálatos nyugalom és ugyanakkor energia és aktivitás érzékelése. És ha az ilyen masszázs havonta csak egyszer történik is, az eredmény akkor is hosszú ideig megmarad. Szép lassan a test új készségekre és szokásokra tesz szert, megerősödik a belső szabadság, spontaneitás érzése, a test maga is szabadulni kezd a szükségtelen feszültségtől, és a stresszre és a fizikai terhelésekre másképpen, megfelelőbben reagál.

Dr. Parusova Natalia

Vélemény, hozzászólás?