Példabeszédek

Példabeszédek

Valamikor régen egy öregember elárult az unokájának egy életigazságot:
– Minden emberben háború dúl, ami nagyon hasonlít két farkas harcára. Az egyik farkas képviseli a rosszat: irigységet, féltékenységet, sajnálatot, önzőséget, ambíciót, hazugságot. A másik farkas képviseli a jót: békét, szeretetet, reményt, igazságot, jóságot és hűséget.
Az unoka, a lelke mélyéig meghatódva nagyapja szavaitól elgondolkodott, s aztán megkérdezte:
– És a végén melyik farkas győz?
A nagyapa elmosolyodott és azt felelte:
– Mindig az a farkas győz, amelyiket eteted.

A hegylakóhoz fordul egy ember: Figyelj hegylakó, miért van az, hogy te olyan könnyedén jársz a szakadék felett egy fatörzsön, amikor én ezen a fán haladva, a szó szoros értelmében remegek a félelemtől?
– Amikor én megyek át ezen a fán a túloldalra, vízért megyek. Víz nélkül a családom és én szomjan halunk, s amikor visszatérek annyira szeretném látni a családomat, hogy eszembe sem jut az a szakadék odalent.
– Hát akkor mit tegyek a félelmemmel? Hogy menjek a szakadék felett, és ne féljek?
– Csak óriási kívánság, vagy a végszükség kényszerít téged, hogy elfelejtkezz arról, hogy szakadék felett jársz.

Egy ember azt gondolta, túlságosan nehéz a sorsa. Az Istenhez fordul egy kéréssel:
„Uram, az én keresztem túl nehéz, s én nem tudom hordozni. Minden embernek, akiket ismerek, sokkal könnyebb a keresztje. Nem tudnád lecserélni az én keresztemet egy könnyebbre?”
És Isten válaszolta:
„Jó, meghívlak a kereszt raktáramba – válaszd ki magadnak azt, amelyik megtetszik.”
.” Elment az ember a raktárba és elkezdett keresztet keresni magának: minden keresztet megpróbált és minden kereszt túl nehéznek tűnt számára. Amikor az összes keresztet végigvette, észrevett egy keresztet mindjárt a bejárat mellett. Ez mindegyiknél könnyebbnek tűnt neki és akkor azt monda Istennek:
„Engedd meg, hogy ezt válasszam.”
És Isten válaszolt:
„De hiszen ez a te saját kereszted, amit az ajtóban hagytál, mielőtt el kezdted méregetni a többieket.”

А Boldogságról

A Boldogság barangolt a világban és mindenkinek, akivel csak találkozott, teljesítette a kívánságát, ami a feladata, gondolom én. Egyszer a Boldogság óvatlanul gödörbe esett és nem tudott kijutni. A gödörhöz emberek jöttek és kívánságokat gondoltak ki, s a Boldogság ezeket természetesen teljesítette.
Egy meleg, napsütötte napon a gödörhöz odament egy fiatal fiú. Ránézett a Boldogságra de nem követelt tőle semmit, hanem megkérdezte:
„S Te, Boldogság, mit szeretnél?”
„Kijutni innen”, – felelte a Boldogság.
A fiú segített neki kijutni és tovább ment az útján. De a Boldogság utána szaladt.

Egyszer a szamár beleesett a kútba és elkezdett hangosan ordítani segítséget hívva. Kiáltásaira odafutott a csacsi gazdája és széttárta a karját – mivel a csacsit kihúzni a kútból lehetetlen volt.
Ekkor a gazda a következőképpen döntött: „A szamaram már öreg és már nem sok van neki hátra, s én különben is új fiatal szamarat akartam venni. Ez a kút már teljesen kiszáradt, s én már régen be akartam temetni és egy újat ásni. Hát akkor miért ne üssek két legyet egy csapásra – betemetem a régi kutat és egyúttal eltemetem a csacsit is.”
Nem sokáig gondolkodott, meghívta szomszédait – mindnyájan együttesen lapátot fogtak és elkezdték a földet a kútba dobálni. A szamár azonnal megértette, hogyan áll a bál és elkezdett hangosan ordítani. De az emberek nem fordítottak figyelmet az ordítására és csendben folytatták a föld dobálását a kútba.
Egyébként a csacsi nagyon hamar elhallgatott. Amikor a gazda a kútba nézett, a következő kép tárult elé – minden egyes földdarabot, ami a csacsi hátára esett ő lerázott és a lábaival lelapított. Bizonyos idő eltelte után, mindenki ámulatára a csacsi fenn volt és kiugrott a kútból. Tehát …
… Lehet, hogy az Önök életében sok, mindenféle kellemetlenség volt és a jövőben az élet egyre újabb és újabbakat fog küldeni Önöknek. És minden alkalommal, amikor Önökre esik a soron következő rög, emlékezzenek arra, hogy le tudják azt rázni és éppen ennek a rögnek köszönhetően kissé feljebb emelkedhetnek. Ilyen módon, Önök fokozatosan ki tudnak jutni a legmélyebb kútból is.
Minden probléma – egy kő, amit az élet dobál Önökre, de ezeken a köveken lépegetve Önök át tudnak menni a gyors patakon.
Jegyezzenek meg öt egyszerű szabályt:
1. Szabadítsák meg szívüket a gyűlölettől – bocsássanak meg mindenkinek, akire megsértődtek.
2. Szabadítsák meg szívüket a nyugtalanságtól – többségük haszontalan.
3. Folytasson egyszerű életet és értékelje azt, amivel rendelkezik.
4. Adjon többet.
5. Várjon kevesebbet.

Vélemény, hozzászólás?