KINESIO-TAPINGELÉS

KINESIO-TAPINGELÉS

Kinesio-tapingelés  ez egy modern és hatékony módszer. amely  alkalmazásra  kerül  az egészséget  helyreállító  és a sport  gyógyászatban.

Alkalmazása:
A mozgás rendszerben bekövetkezett sérülések utáni, különböző eredetű haemátomák  – vérömlenyek, vizenyő ( ödéma), hegek és a bőr elváltozás utáni rehabilitáció eseten – rendbehozásnál,

Az ízületek különböző gyulladásos megbetegedéseknél, a működésük helyreállításánál,
A koros hipertónus ( izomfeszesség, izomgörcs)  megszüntetésénél,
A vérkeringésének  javításánál  és a károsodott  zóna területen  nyirokdrenázs levezetésénél.
A gerinc rendellenes oldalirányú elhajlása (scoliózis) és a porckorongok distrofias (rendellenes) zavara (osteohondrozis) kezdeti  kialakulása  eseten  testtartás korrekciójánál.
Lúdtalp esetén.
Menstruációs fajdalom eseten.
Fejfájásnál, feszültségnél.
Terhesség  eseten  a deréktájék és a hasfal stabilizálására,  anélkül, hogy  ártana  a gyermek és jövendőbeli anyuka egészségének.
Kozmetológiában,

Több, mint 30 évvel ezelőtt kinezió-tapet  egy japán kiropraktőr Kenzo Kase találta fel és létrehozta kinezió-tapet. Kinezió-taping  1988 a Szöuli olimpiai játékok után a magas fokú hatékonyságának köszönthetően szélesen terjedt el.

Ehhez speciális szalagot használnak fel, amelyet egy szakember ragaszt rá a befolyásolni kívánt zónára.  A  „Kinesió” mozgást jelent, Tape – elasztikus (rugalmas) szalagot jelent, amelyeket magas minőségű gyapotból készítik és ezeket hipoallergen ragasztó réteg borítja, amelynek az alapja akril.  A tapasz elasztikus tulajdonsága a bőr a speciális rugalmas rétegnek köszönthetően megközelíti a rugalmasság  paramétereit, a gyapotos alap pedig nem akadályozza a bőr légzését és a veríték  elpárolgását a felületéről. A tapasz nem akadályozza a  vízzel való érintkezést –mosakodást ,mosdást, fürdés  és szükség esetén  probléma mentesen több hétig is maradhat a bőrön,  a paciens megtarthatja az élet ritmusát és a sportolok az  edzéseiket  és a versenyeik magas tempóját bármilyen  feltételek között, miközben a tapasz megtartva a  tulajdonságát  biztosítja a gyógyító hatását 24 órán át.

A módszer lényege a következő – a serülés vagy megbetegedés helyére külön módon kellő  hosszúságú és formájú  rugalmas tapaszt tesszük rá.  A tapaszt speciális módon vágják I, Y , X vagy legyező alakzatban, az alkalmazott  taipingeléstől  függően és attól, is, hogy milyen technikával rakunk rá.  A kivágott szalag feltételesen két munka zónára oszlik – munkászóna és „rögzítő (alapozó vége, eredeti szövegben „vasmacska zóna”), amelyek a kivágott szalag szelein helyezkednek.  A ”vasmacskát” mindig nem nyújtottan, helyezzük rá. A munkászóna pedig lehet nem nyújtottan ragasztva és   nyújtva is, meghatározott feszüléssel, a tejp (kineziológiai tapasz) maximális fixálás végett. A tejp nyújtható 140%-190%. A tapasz a belső ragasztós oldaláról távolítsuk el a hordozó fóliát és a papír szalagot, amelyen jelölések vannak. A jelölések megkönnyítik a tapasz felvágását kellő mérete szerint alkalmazása végett. 1200 változatnál több is létezik.

A tapaszok az ízületeket, ínszalagokat és izmokat kellően helyes helyzetben rögzítik. A szakember a problémától függően kiválassza a tapasz ráhelyezésének módját. A tapasz jól tartja magát a sérült területen és gyorsan megszünteti a fájdalmat szinte azonnal a tapasz ráhelyezése után, és ugyan csak nagyobb lesz a mozgáster anélkül, hogy kényelmetlenséget okozna.

Csomagba tekercselt  különböző színű   és rajzolatú tejp szalag azonos minőséggel bír.  A sokszínűsége   a páciens esztétikai preferenciájának kielégítésére szolgál . A tejp formájának, alakzatának kivágásánál a szalag sarkait mindig kerekítsük ki, hogy a ragasztás ne veszítse el a ragaszthatóságát a ruhával való  súrlódása miatt.

A kinezió-tapingelés kezelések mennyiségét egy konkrét probléma határozza meg és a helyrehozás dinamikájának értékelése. Tapingelés kúraszerű alkalmazása nem kevesebb legyen mint háromszor (3xszor). A kinezio-tapingelés előnye  más elasztikus kötszerrel és egyéb kötöző anyaggal szemben:

A tape alkalmazása egyszerű és gazdaságos,
A kedvező eredményeket kapjuk viszonylag rövid idő alatt,
A tape  nem korlátozza a szabad mozgást,
Hosszú időre biztosítják a folyamatos támogatást a problémás zónában,
A tape a feszült izmok ellazulását, a természetes folyamatok gyorsítását és helyrehozását elősegíti,
Ez a módszer megengedi a sportolóknak, hogy folytassák a sportfoglalkozásaikat   megszokott rendben,
Csökkenti aКинезиотейп на шею gyulladást és a fajdalommal járó tüneteket, megengedi azt, hogy a bőr lélegezzen, elvezesse a tape-től a vizet és az izzadságot,   a tape gyorsan megszárad  az edzés, úszás,zuhany után,
Terápias hatás szüntelenül folytatódik 24 órán át naponta,
Természetesen, komoly serülések után, amikor kénytelenek vagyunk keményen korlátozni az ízületben a mozgást, más kezelési módszerek és fixálás is kerülnek alkalmazásra. Kinezio-tape mint kiegészítő eszköz az alapterápiához  használható fel a gyógyítás más kezelés eszközei mellé az orvos előírásának megfelelőén.

 

Vélemény, hozzászólás?