MIÉRT FÁJNAK AZ IZÜLETEINK

MIÉRT FÁJNAK AZ IZÜLETEINK

Az ízületi problémákgyakranjelennek meg nem csak az időskorú embereknél, de a fiataloknál is. Milyen okok vezetnek az ízületi betegségekhez?

  • Stressz,az egész szervezet izom és szalagok általános túlfeszültségét váltja ki többek között az ízületiínszalagokét is, és emiatt az ízületek bemerevednek, nehezen mozgathatóvá válnak, rosszabbodik asejt táplálék felvételének folyamata (trofikája)–az önszabályozása (autóregulációja). Azon kívül a stressz hormonok, a vérbe való kerülése negatívan hat az ízületi folyadékra, ami szép lassan a porcszövet rombolásához vezet. Amikor az ember folyamatosan magába folytja és elnyomja az indulatait, nyugtalanná válik, megjelenik benne a félelem, a harag, a sértődöttség, a szexuális kielégületlenség, akkor a stressz hormonok folyamatosan jutnak a vérbe, nem engedik, hogy a regeneráló folyamat megnyilvánuljon a szervezetben. Így jönnek létre a legelterjedtebb problémák: a csípő és a térd ízületek arthrosisa.

A stressz hatására az immunrendszer működésének csökkentése jön létre, baktériumok, gomba, vírus, élősködök, könnyeden bejutnak a szervezetbe és aktivizálódnak. A szervezetben keletkeznek a gyulladásos folyamatok.

  • A Túlhűlés szinten kiválthatja az ízületi betegségek fejlődését. Éppen ezért fontos lenne, hogy az ízületek melegben legyenek, a meleg ruhát és a lábbelit mindig időjárásnak és évszaknak megfelelően kell felvenni.
  • A táplálkozás meghatározott szerepet játszik: a mikro- és amákroelemek elégtelen mennyiségben való fogyasztása hiány jelent: kalcium, cilicium, kén. Ezen kívül nagy mennyiségű zsíros hús, húsleves szinten ízületi problémák megjelenéséhez vezet.
  • A mozgás és a serülések hatással vannak a csont-izom rendszerekre.  A nehéz fizikai munkánál jobban vannak terhelve az ízületek és megjelennek az athrosisok.
  • A test túlsúlya az ízületekre ható nagyobb terhelések miatt elősegíti az arthtrosis keletkezését.
  • A vérkeringési zavar az erekben és a hajszál erekben, például, ilyen megbetegedésnél,mint a cukor diabétesznél, kevés mozgással járó életmódnál(hosszú ülés a volánnál, számítógép előtt, televízió előtt), az elégtelen mennyiségű folyadékfogyasztása a nap folyamán – a porcok és ízületek nem teljes értékűhiányos táplálékfogyasztásához vezet, ami kiváltja az ízületek degeneratív megbetegedéseit.
  • Az örökletesség meghatározott szerepet játszik, hogyha a család tagjainál a nemzedéknél hasonló az életmód, a táplálkozás, a stresszre való érzékenység jelen van.
  • A környezet ökológiája negatív hatást fejt ki az ízületekre: a levegő (az autók miatt kipufogó gázok), rossz a víz minősége (pl. klór, nehéz fémek sói).
  • Az ártalmas szokások: dohányzás, alkohol fogyasztása negatívan hatnak az egész szervezetre és az ízületekre is.
  • Kontrol nélküli fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése a porc lassú rombolásához vezet.
  • Időbeli tényező: korral az ízületek deformálódnak a feljebb minden felsorolt ók miatt. Azért oda kell figyelni az ízületek állapotára és ápolgatni azokat még fiatal kortól.

Mozgással járó életmód, mérsékelt és rendszeres sport foglalkozások, teljes értékű és rendszeres táplálkozás, elegendőés rendszeres vízfogyasztás a nap folyamán, testápolás (kontraszt,váltó zuhany, úszás, masszázs) és stresszel szembeni ellenállás emelése megőrzik az ízületeit hosszú időre.

Vélemény, hozzászólás?