Butejko módszer

Butejko módszer

BUTEJKÓ LÉGZÉSI MÓDSZER

Már 50 évvel ezelőtt, Butejkó Konsztantyin orosz orvos sok kísérlet alapján feltárta nagyszámú, elterjedt, úgy nevezett civilizációs betegség: szív és érrendszeri, hörgő, allergiás, stb. okát.

Ezen betegségek oka egy – a mély légzés, mely esetében a tüdő hiperventillációja következik be. Butejkó doktor megtalálta a légzés normalizálásának és ezzel sok betegség kigyógyításának módját. Az Ő mély légzéssel kapcsolatosan képződő betegségek elmélete a fiziológia, biokémia és más tudományok alaptörvényein alapszik.

A Butejkó elmélet posztulátumai:

1. Mély légzésnél a széndioxid gáz túlságosan nagymértékben válik ki a szervezetből, ekkor csökken a tartalma a tüdőben, a vérben és a szervezet sejtjeiben. A mély légzéssel kiváltott széndioxid hiány elmozdítja a pH értéket a vérben és a sejtekben a lúgosság irányába. Ez az elmozdulás megbontja az összes enzim (belőlük kb. 1.000 van) és a vitaminok (kb. 20 féle) aktivitását.

Emellett felborul az anyagcsere valamennyi fajtája. Ha a pH eléri a 8-at az anyagcsere felborulása a szervezet pusztulásához vezet.

2. Ismert tény, hogy a széndioxid hiány görcsöt vált ki a hörgök sima izomzatában, a szívben, a bélrendszerben, az epe utakban és más szervekben. Ezen kívül a széndioxid csökkenésének eredményeként a vérben felerősödik az oxigén kapcsolata a hemoglobinnal, és ezzel megnehezedik az oxigén átmenete a vérből az agy, szív, vese és más szervek sejtjeibe.

A következtetés az alábbi: minél mélyebb a légzés, annál kevesebb oxigén kerül a szervek sejtjeibe! Ezt az egész világon Bohr törvényeként ismert törvényt mostanáig sem ismeri el a hagyományos orvostudomány, elhallgatja azt, kockáztatva ezzel sok beteg életét.

3. A mély légzéssel kiváltott oxigén éhsége az agynak felerősödik a hörgők és artériák görcsével. A hipoxia (oxigénéhség) eredményeként megnövekszik az arteriális vérnyomás, hogy kompenzálásként felgyorsítsa a véráramlást és javítsa a szervek vérellátását. Tovább minden az alábbi forgatókönyv szerint történik: a hipoxia a tüdők többlet ventillációjánál a levegő elégtelenség hamis érzetét adja, ez felingerli a légzési központot, a légzés felerősödik még jobban és a betegség megingathatatlanul felerősödik. A széndioxid hiánya az idegsejtekben serkenti az idegrendszer valamennyi szakaszát, ami még jobban elmélyíti a légzést.

Ezekkel a folyamatokkal lehet megmagyarázni még az Altzheimer kór képződését is: az idegsejtek oxigén éhsége az anyagcsere megzavarás összekapcsolásával és az idegrendszer túlingerlésével ténylegesen rombolja az agy funkcióit, gyengíti az intellektust.

4. Ezen kívül a mély légzéssel kiváltott megzavarás súlyosbodik a rossz ökológiával, a mozgásszegény életmóddal, a számos stresszel, a gyógyszerek iránti rendkívüli szenvedéllyel. Hiszen a logika ellenére a nyugati orvostudomány alapvető elemei és a rajtuk alapuló gyógyítások, a betegségek megelőzése, melyek, éppen a beteg és egészséges emberek mélylégzési tornára való megtanítására és hörgőtágító gyógyszerek szedésére irányulnak, ami még jobban felerősíti a széndioxid kiválását a szervezetből. Ekkor a betegek állapota nem javul, sőt fordítva, romlik, s a civilizáció betegségei nem adják meg magukat semmiféle drága készítményekkel való gyógyításnak és egyre jobban elterjednek.

Az adott felfedezés igazának vitathatatlan bizonyítékai a mélylégzéses (hiperventillációs) próbákkal való ellenőrzés néhány másodperc alatt, ami után a betegség tünetei felerősödtek, s légzés mélységének csökkentésénél a betegségi tünetek ugyanolyan gyorsan megszűntek.

A következtetés az alábbi: az évszázad betegségei gyógyításának és megelőzésének egyetlen tudományosan megalapozott elve a légzés mélységének csökkentése a fiziológiai funkciói normalizálására.

Ezen az alapon Butejkó doktor kidolgozta a légzés akarati normalizálásának módszerét, amely valószínű a jövő orvostudománya gyógyításai alapvető módszereinek egyikévé válik. Ennek a módszernek a lényege abban áll, hogy a légzési izomzat ellazításának útján csökken a légzés mélysége egészen az enyhe légszomj érzéséig. A széndioxid sejtekből való kimosódását csökkenteni a légzés néhány másodperces akarati visszatartásával lehet a kilégzés után, melyet naponta 3-4 alkalommal 15 percen át kell gyakorolni, ellenőrizve a belégzés mélységét és nem változtatva a légzési rajzulatot.

Ennek a módszernek a szemléltetése a pszichikailag egészséges felnőtt emberek és a 3 éven felüli gyermekek számára történt. Az alkalmazás spektruma széles: a leendő édesanyák szülésre való felkészítésétől, a gyerekek részére az élet fiziológiai normáinak megtanításától, az allergiával, bronchiális asztmával, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, terméketlenségben, onkológiai megbetegedésben szenvedő betegektől kezdve a lakosság mindenoldalú egészségesebbé tétele programjainak meghonosításával zárva.

Hogy határozzuk meg, hogy helyesen lélegzünk-e? Ez látható a pulzus értéke alapján (a norma: 60-70 érverés/perc), a kilégzés utáni ellenőrző szünet és a közérzet alapján. Ha a nyugodt kilégzés után az ellenőrző szünet (a légzés visszatartása) kevesebb 60 másodpercnél, akkor azt mondhatjuk, hogy a légzése mély és van valamilyen betegsége, amelyik a mély légzés eredményéhez kötődik. Amikor az ellenőrző szünet kevesebb 40 másodpercnél, az immunrendszer jelentősen legyengült és semmiféle gyógyszer, vitamin, étrend kiegészítő, sportolás nem változtat a helyzeten. Ha az ellenőrző szünet mindössze 5 másodperc – ez már fenyegetés az életre. A tüdő hiperventillációjával kapcsolatos problémák többsége álmunkban történik, különösen, ha az ember megszokta, hogy a hátán alszik és leggyakrabban – horkol. A kialakuló apnózis (a légzés leállása a horkolás csúcsán) ugyancsak törvényszerű eredménye az alvás közbeni mélylégzésnek és ez már veszélyes az életre. Sok probléma elhárítható a mélylégzés akarati megszüntetésének módszerével. Ez a módszer veszélytelen, hatékony, egyszerű és a megszámolt percekben lehetővé teszi a betegség legkirívóbb megjelenéseinek megszüntetését: a fulladási roham levétele bronchiális asztmánál, köhögés megállítása, csökkenteni a légszomjat, az allergiás jelenségeket, megkönnyíteni az orron át történő légzést, megszüntetni a bőr viszketését excéma, vagy pszoriázis esetén, s a továbbiakban megelőzni az ilyen tünetek megjelenését gyógyszer alkalmazása nélkül. De, természetesen ennek a módszernek az alkalmazása türelmet, akarati erőfeszítést és önfegyelmet követel.

A módszer lényege mindenekelőtt abban áll, hogy orron keresztül kell lélegezni és ezt sokan tudják. Úgy kell lélegezni, hogy a légzés se látható, se hallható ne legyen. A légzés mélységének finom csökkentését segíti beszabályozni a gyakorlás. A légzés visszatartását a folyamatos kilégzés utáni néhány másodpercben kell végezni járás közben és fizikai terhelésnél, a belégzés mélységét nem megemelve utána. Ha az ellenőrző szünet ilyen gyakorlások után el kezd emelkedni legalább 5 másodperccel, a betegség tünetei elkezdenek egyre gyorsabban eltűnni, ez azt jelenti, hogy az igaz úton jár a gyógyulás felé és életének minősége jelentősen megnőtt.

Dr.Parusova Natalia

Vélemény, hozzászólás?