Oszteopátiás technika a masszázs gyakorlatában

Oszteopátiás technika a masszázs gyakorlatában

Az oszteopátiás koncepciót még a múlt században egy amerikai orvos, Endrew Taylor Still dolgozta ki. Ez egy új, fejlődő irányzat a masszázs technikáiban. Az oszteopátiás technikát az

azt alkalmazó szakember alapvető anatómiai és fiziológia tudása, valamint rendkívül érzékeny keze alapozza meg, mely érzékenység hosszú éveken át tartó   speciális gyakorlással érhető el. Gyakran előfordul, hogy a szakember keze képes olyasmit is érzékelni, amit az orvosi műszerek ki sem mutatnak. Az oszteopata szakember ujjaival érzékelheti az izmok és ínszalagok belső feszültséget, és az egyes szervek működésének ritmuszavarát is.

Az oszteopata a koponyát és a gerincet nem külön érzékeli, hanem mint egy

egységet. Az oszteopátia a rendszer belső mechanikájának korrigálását teszi lehetővé, hogy ezáltal a test saját gyógyító tartalékai beindíthassák az egészség helyreállitásának,regenerálásának folyamatait.

Az Oszteopátia szerint:

– Minden élő rendszer képes önszabályozásra és képes megküzdeni a betegségekkel.
– Az élő rendszereken belül szabadon keringő folyadék alapvető az egészséghez, valójában ez az információ szabad áramoltatását jelenti a rendszeren belül.

Az oszteopata szakember szerepe, hogy az anatómia és fiziológia mély tudásán alapuló gyakorlati képességei révén megtalálja, kijavitsa, valamint  rendbe hozza a gyógyulás normális folyamatait akadályozó elemeket, és ezáltal lehetővé tegye, hogy a test elvégezze alapvető bölcs munkáját, azaz visszaállítsa az egyensúlyt és az egészséget. Az oszteopátiás technikák az egészség súlyos károsodása, vagy sebészi beavatkozás esetén is érzékelhető segítséget tudnak nyújtani, lehetővé téve, hogy a szervezet jobban viselje a gyógyulást és könnyebben helyreállítsa az egyensúlyt a gyógyulás után. Ugyanakkor az oszteopátia optimális módszer a megelőzésre is, mivel fenntartja a szervezet optimális egyensúlyát és belső harmóniájának állapotát.

Az Oszteopátiás technikákba bele tartozik a kranioszakrális terápia, a neuromuszkuláris masszázs, az ízületekkel, ínszalagokkal való munka, a relaxáció vagy a működési zavarok megszüntetését célzó, lágyabb manipulációk révén történő stimuláció. Különösen fontos a kemény agyhártya ellazítása, mely speciális technikák révén lehetséges, hogy a gerinc szabad legyen.

A szövetekben levő problémák az elviselt serülések, gyulladások, a modern élet állandó stressz hatásainak következményei, és az oszteopata érzekeli az inercia (tehetetlenség) és a pangás zónáit, amelyeknek a természete nem csak fizikai szintű lehet, de emocionális is. Saját érzékeléseit, percepcióit felhasználva (kifejezett érzékenység és az információ érzékelése) az oszteopata elvezetheti páciensét oda, hogy az felszínre hozza emlékezetében a probléma alapját képező nehézséget, és ily módon feloldja az indulatot. Ezt a fajta megközelítést szomato-emocionális oszteopátiának nevezik. Ezáltal az oszteopata nem a tünettel vagy betegséggel foglalkozik, hanem az emberrel, akinek ilyen vagy olyan tünete vagy betegsége van.

Az 1. kezelésen meghatározásra kerülnek a test leginkább terhelt és legjelentősebben károsodott zónai. Lehet, hogy ezeken a területeken csak jelentéktelen érzékenység mutatkozik, a működésbeli zavar távolabbi területeken is megnyilvánulhat, kiválthat izomgörcsöket, hát, váll, láb fajdalmakat, fejfájásokat. Ezen területek lágy oszteopátia technikával történő rendbe hozása elősegíti a közérzet javulását és az általános gyógyulást. A 2. és a 3. kezelésen folytatódik az aktuális, elsődleges rendellenes működésekkel és a test elkülönült területeivel való munka, a gerinc, az izmok és ízületek rendbe hozása, az önszabályozó rendszerek megtámogatása, hogy javuljon a vérellátás és a belső szervek működése. Sok esetben a 4. kezelésen már  helyreáll és rögzül az egyensúly. A test segítséget kap ahhoz, hogy alkalmazkodjon a megtörtént pozitív változásokhoz, hogy megőrizze jövőre nézve is az eredményt. Több éve fennálló egészségügyi problémák esetén a rendbetételhez 7-8 széleskörü oszteopátiás helyreállitásra, kezelésre is szükség lehet. Azért van erre szükség, mert a betegség hosszú évei alatt a szervezet mintha megbékélt volna a létező helyzettel,  tartalékai és lehetőségei az egészség visszaállítására megfogyatkozhattak és emiatt a szervezet önszabályozása nem feltétlenül tudja elérni a teljes regenerálódást és a funkciók teljes mértekű visszaállítűsát De közérzet javulása és az élet minőségének emelése minden esetben elérhető a szakember kezei segítségével.

Az oszteopátiás technikák az egyes emberek egyéni megközelítését feltételezik. A regenerálódás hatékonysága közvetlenül függ a konkrét szervezet egyéni sajátosságainak figyelembe vételétől. Az oszteopátias technika alkalmazása kortól független: a terhesség kezdetétől egész idős korig szolgálhatja a betegségek széles spektrumának megelőzését és sok rendellenes állapotnál regenerálást is.
A masszázzsal együtt alkalmazott oszteopátiás megközelítés optimális megoldás a különböző problémákkal küzdő emberek megsegítésére, de figyelembe kell venni, hogy oszteopátiás technikák nem helyettesíthetik a helyes életmódot, higiéniát, aktív mozgást.

Vélemény, hozzászólás?